Ce ghivece utilizam pentru producerea rasadurilor?

Foarte important este si marimea givecelor in care se seamana si cresc rasadurile,  deoarece acestea asigura spatiul necesar dezvoltarii radacinii, si cresterii optime a plantelor. La cele mai multe varietati inductia florala se face din stadiul de rasad si in cazul unui ghiveci prea mic se obtin rasaduri de slaba calitate si cu pierderi de productie. Un ghiveci prea mare conduce la costuri economice mai mari. Din aceste considerente este preferabil alegerea dimensiunii optime a ghivecelor.

La obtinerea unui rasad de calitate sunt importanti o serie de factori ca:

  • temperatura (se aleg valorile optime pentru fiecate tip de varietate).
  • lumina ( plantele se aseaza in zonele cu lumina multa iar in perioada de iarna se poate utiliza si lumina artificiala)
  • semintele (se vor utiliza de preferinta hibrizi profesionali)
  • amestecul de semanat (se recomanda substraturi de turba special pregatite pentru acest scop, Klasmann TS Fine sau Standard)

Alegerea ghivecelor pentru rasaduri.

Pe piata exista o multitudine de companii furnizoare de ghivece. Noi va recomandam sa utilizati ghivece de calitate, special realizate in acest sens. Cel mai mare producator de astfel de ghivece pe piata europeana este TEKU, care furnizeaza o multitudine de tipodimensiuni.

La alegerea ghiveciului treduie sa se tina seama de urmatoarele: felul culturii (tomate,ardei,varza, castravete, etc.); perioada de plantare (primavara , vara); daca rasadul se realizeaza cu repicare; rasad in ghivece individuale sau alveole; forma ghiveciului (sectiuine patrata sau rotunda).

Pentru culturile de ardei, tomate si vinete se recomanda semanarea in alveole de 104 gauri ( sectiunea gaurii 2,8cm x 2,8cm), iar repicarea in ghivece patrate (sectiunea 9cm x 9cm x 6,7cm sau 10mm x10mm x 7,6cm) sau rotunde (diametru 9-10 cm). Utilizarea ghivecelor permite distantarea plantelor pe masura ce acestea cresc. In cazul tomatelor cultivate in camp se poate utiliza la semanare alveole cu 42 gauri rotunde fara a mai face repicare.

La culturile de varza, gulie, conopida nu se face repicare si se utilizeaza pentru rasaduri alveole cu 72 gauri (sectiunea gaurii 4cm x 4cm).

Semanarea castravetelui se face direct in ghivece patrate (sectiunea 9cm x 9cm x 6,7 cm) sau rotunde (diametru 9 cm).

Pentru pepenele verde si galben in general nu este nevoie de repicare si semanarea se face in alveole cu 42 gauri (diametru 5cm), 28 gauri(diametru 5,5cm)  sau ghivece cu sectiunea 7cm x 7cm x 8cm.

Salata si telina se seamana in alveole cu 104 gauri (sectiunea gaurii 2,8cm x 2,8cm),  fara a fi necesara repicarea.

  • Ce ghivece utilizam pentru producerea rasadurilor?
  • Ce ghivece utilizam pentru producerea rasadurilor?
  • Ce ghivece utilizam pentru producerea rasadurilor?
  • Ce ghivece utilizam pentru producerea rasadurilor?