Trandafirii pitici si transplantarea
Trandafirii pitici sau trandafirii in miniatura sunt versiuni la scara redusa a trandafirilor obisnuiti, si desi variaza in multe feluri, toti au flori micute, rareori parfumate. Toti isi au originea in China, din trandafirul chinezesc (Rosa chinensis minima).
Ca inaltime, plantele variaza de la 13 cm sau mai putin, pana la 0,9 – 1,2 metri. Florile pot avea intre 1,2 – 5 cm in diametru, cu o gama de culori la fel de larga ca la trandafirii obisnuiti.
Alege cu grija momentul
Pentru ca radacina sa se prinda cat mai bine in pamant si tufisul sa infloreasca sporadic in sezonul urmator, este recomandat ca tranplantarea sa se faca in perioada dintre sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Trandafirii in aceasta perioada, se afla in hibernare.
Trandafirii pot fi transplantati si vara sau in orice alta perioada, dar in aceasta situatie trebuie sa tinem cont ca procesul sa aiba loc dupa asfintitul soarelui.
Pregateste procesul de transplantare
Primul pas este sa decidem in ce zona urmeaza sa mutam trandafiri pentru a pregati gropi individuale de 15 – 18 centimetri adancime si aproximativ 20 centimetri latime. Urmeaza pregatirea pamantului care poate fi amestecat cu un ingrasamant organic, acesta va acoperii radacina trandafirului si dupa asezarea pamantului se uda.
Transplantarea trandafirului
Transplantarea consta in scoatere tufei de trandafiri din pamant cu mare grija pentru a evita ruperea firicelelor de la radacina si introducerea radacinei tufei in solul pregatit. Imediat dupa transplantare se uda radacina trandafirului.