Unde cultivam zmeura?
Zmeurul este un arbust fructifer, a carui fruct este solicitat tot mai mult pe piata pentru consum in stare proaspata sau prelucrare (congelare, sirop, gem,prajituri, etc..) si este cultivat de mii de ani deoarece fructele sale au si proprietati terapeutice ( efectul anticancerigen si antioxidant). El produce incepand din al doilea an de la plantare si este o planta perena cu o durata de exploatare de 12-15 ani. Cand fructele ajung la maruritate se recolteaza in general manual. Pentru soiurile cu o coacere concentrata se poate face recoltare mecanizata (in acest caz fructele sunt utilizate pentru procesare). In functie de tehnologia aplicata si soi pot fi obtinute productii mari. Din culturile de zmeur realizate si fertilizate corect se pot obtine venituri substantiale si sigure.
Inainte sa incepi cultivarea zmeurei.
Inainte sa incepi cultivarea zmeurei, trebuie sa cunosti nevoile arbustului, apoi sa alegi cel mai bun teren pentru suprafete mari sau daca plantezi in gradina pe o suprafata mai mica alege locul placut arbustului. Zmeura are nevoie de multa lumina naturala, de un sol cu drenaj bun, o buna circulatie a aerului si o buna protectie impotriva vanturilor puternice. Acest arbust trebuie plantat intr-o zona care este scaldata de lumina soarelui.