Unde cultivam zmeura?

Zmeurul  este un arbust fructifer, a carui fruct este solicitat tot mai mult pe piata pentru consum in stare proaspata sau prelucrare (congelare, sirop, gem,prajituri, etc..) si este cultivat de mii de ani deoarece fructele sale au si proprietati terapeutice ( efectul anticancerigen si antioxidant). El  produce incepand din al doilea an de la plantare si este o planta perena cu o durata de exploatare de 12-15 ani. Cand fructele ajung la maruritate se recolteaza in general manual. Pentru soiurile cu o coacere concentrata se poate face recoltare mecanizata (in acest caz fructele sunt utilizate pentru procesare). In functie de tehnologia aplicata si soi pot fi obtinute productii mari. Din culturile de zmeur realizate si fertilizate corect se pot obtine venituri substantiale si sigure.

Inainte sa incepi cultivarea  zmeurei.

Inainte sa incepi cultivarea  zmeurei, trebuie sa cunosti nevoile arbustului, apoi sa alegi cel mai bun teren pentru suprafete mari sau daca plantezi in gradina pe o suprafata mai mica alege locul placut arbustului.  Zmeura are nevoie de multa lumina naturala, de un sol cu drenaj bun, o buna circulatie a aerului si o buna  protectie impotriva vanturilor puternice. Acest arbust trebuie plantat intr-o zona care este scaldata de lumina soarelui. 

Alegerea soiului si fertilizarea de baza.

Exista mai multe soiuri care pot fi pantate.Cele mai utilizate soiuri din aceasta categorie sunt: Latham G, Citria, Latham, Taylor si Cayuga.

Fertilizare de baza consta in inglobarea in sol a unor ingrasaminte organice. Acest lucru contribuie la imbogatirea solului in substante minerale si microorgamisme benefice care ajuta planta sa absoarba substantele necesare pe parcursul vegetatiei acesteia.

Plantarea.

Plantarea se face toamna tarziu sau primavera pana in 15 martie cu butasi dinainte pregatiti. Se realizeaza gropi cu dimensiunea de 15cm x15cm si adancimea de 10-15 cm, la distante de 40-50 cm. Intre randuri se lasa o distanta de 2,5m. Plantele au nevoie de mentinerea unei umiditati constante, de aceea, in special in perioadele secetoase, se recomanda udarile frecvente, realizate dimineata. Din acest motiv de-a lungul randurilor se aseaza furtunul pentru irigarea prin picurare.

2020-12-17T07:45:01+00:00
Go to Top